VITALE STEDEN

vitalesteden_cover

In 2004 lanceerde de Brusselaar Sven Gatz samen met Gentenaar Sas van Rouveroij en Antwerpenaar Christian Leysen het initiatief Stadslucht Maakt Vrij. De doelstelling: “een liberale visie op de stad en het stedlijk beleid ontwikkelen, met de nadruk op de mogelijkheden en de innovatieve kracht van de stad”.

Hun eerste wapenfeit was een Liberaal Stedenmanifest. In 2005 volgde het eerste Stadslucht Maakt Vrij-boek onder redactie van professor Patric Stouthuysen (VUB) en Brussels fractiesecretaris Johan Basiliades. Het boek moest het debat over grootstedelijkheid vanuit een positieve en liberale hoek aanwakkeren. “Stedenbeleid ging veel te vaak over stedelijke problemen en niet voldoende over de mogelijkheden van steden en hun cruciale rol in het culturele en economische weefsel van een regio of land”, meent Johan Basiliades.

Vitale Steden gaat over economie en ondernemerschap, over het aantrekken van bedrijven en talenten. Steden kunnen zich door creatief en vernieuwend beleid onderscheiden.

Vitale Steden gaat over logistiek en mobiliteit. Steden moeten zich concentreren op die dingen waar ze het verschil kunnen maken: een kwaliteitsvolle basisinfrastructuur aanbieden, bijvoorbeeld.

Vitale Steden gaat over architectuur en stedelijke planning. Steden krijgen vorm door de mensen die er wonen en die de stad gebruiken. Slimme stedelijke bestuurders hebben dat door.

Vitale Steden bundelt bijdragen over steden en innovatie van wetenschappers, stadsplanners, architecten, ondernemers en beleidsmakers.

De bijdragen zijn van Georges Allaert, Matthias Blondia en Karen Landuyt, Linda Boudry, Filip Canfyn, Patricia Ceyssens en Johan Hanssens, Virginie Coucke en Koenraad Marchand, Mattias De Backer, Koenraad Debackere, Alain De Taeye, Stephanie D’Hose, Isabelle Doucet, Axel Enthoven, Sven Gatz, Joost Germis, Christian Leysen, Bart Nooteboom, Lorin Parys, Axel Polis, Oscar Rommens en Joris Van Reusel, Jim Segers, Wim Soetaert, Lode Speleers, Jef Staes, Patrick Stouthuysen, Alex Van Breedam, Guy Vanhengel, Marc Van Montagu, Bart Vannieuwenhuyse, Sas van Rouveroij, Dries Verbraeken, Bart Verhaeghe, Peter Verhaeghe, Sven Verstrepen en Willy Winkelmans.

ISBN: 9789054876700
420 pagina’s
Verschijningsdatum: 11-12-2009
Boeken bestellen op www.vubpress.be

Inhoudsopgave

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s